Tot llegint el diari

19 03 2009

Φίλοι,

Anem a dirigir una mirada crítica al diari –quelcom sempre necessari–, tot treballant la proporcionalitat! Veurem com és d’important aplicar bé les matemàtiques, sinó és que volem donar una informació exagerada, i errònia, a qui l’està llegint…

Fixeu-vos en aquesta notícia apareguda a El País, edició Galícia, l’any 1998 (sí, és una mica antic!):

percentatges

Segons podem llegir, un 7% de dones i un 1% d’homes representen un 8%.

  1. Creieu que els percentatges es poden sumar directament, tal i com ha fet qui ha redactat la notícia? Abans de contestar, penseu: si el 50% dels homes i el 50% de les dones estiguessin esterilitzats, el 100% de la població estaria esterilitzada?!!
  2. Aproximadament, si l’any 1985 un 7% de dones i un 1% d’homes estaven esterilitzats, quin percentatge de la població estava esterilitzada? Penseu com ho podríem calcular.
  3. També es diu a l’article que 13% + 15,5% = 28%. En primer lloc, observem que 13 + 15,5 \neq 28. Però, tornem-hi, ¿podem sumar els percentatges directament? Si un 13% d’homes i un 15% de dones estan esterilitzats, ¿quin percentatge, aproximadament, del total de la població està esterilitzada?

Ja teniu una mica de feina per anar rumiant… I, també, per fer de periodistes: torneu a redactar la notícia, ara amb les dades correctes!

Accediu al moodle de l’institut per contestar les preguntes.

Accions

Informació

10 responses

26 03 2009
daisy ortiz

Buenas tardes bueno me pasaba a comentar para decirle que estos ejercicios son muy difices i que las preguntas todas parecen iguales i la repuesta hay que cranear mucho bueno eso era lo que le queria decir adios.

27 03 2009
Àlvar

‘Cranear’, com dius tu, Daisy, és un exercici molt bo i necessari i, per tant, cal que us acostumeu a pensar i a raonar. Com ja vaig dir a classe, s’han acabat les activitats de resposta immediata: aquestes, per a vosaltres, ja no tenen cap interès.

1 04 2009
harumi & juleisy

Hola! Àlvar la harumi y yo emos estado intentando hacer el questinariio
y no emos podido entrar ala pagina
te dejamos el comentario para aver si nos puedes resolver
el problema .
muxas graciasss

adios

1 04 2009
Àlvar

Hola Harumi i Juleisy! He provat d’entrar amb el vostre codi i no he tingut cap problema. Per tant, és possible que no escrivíssiu bé el vostre nom d’usuari o la vostra cla. Demà, a l’hora de classe, us el tornaré a donar! Atesos els problemes, us puc allargar una mica el plaç d’entrega del qüestionari. Ja en parlarem!

2 04 2009
harumi

alvar! e entrado al questioanrio pero no es sabido donde darle clip y hacerlo mañana le preguntare a la deysi y le dire que me agude hacerlo por favor no lo cierres io lo hago mañana

bueno gracias adios

2 04 2009
Àlvar

Harumi, has de clicar sobre ‘Tot llegint el diari’, sota la petita explicació. La veritat és que no sé ben bé com explicar-t’ho.

2 04 2009
nil espinosa

Hola aquest cuestionari se m’ha fet mol dificil algunes respostes no les savia molt be pero a sigut divertit i ineresant fer-ho ja que e tingut la oportunitat de repasar i estudiar el tema mentres buscava la informació per intentar-lo fer uenu profe dew

2 04 2009
Àlvar

Ja veureu, Nil, que, de fet, aquest qüestionari era molt senzill, només calia rumiar una mica i utilitzar la imaginació!

3 04 2009
harumi

Àlvar!! entonces como voy hacer el questionario ?¿ bueno ia se lo preguntare a las deysi antes de volver al cole ia estara hecho y gracias por no cerrar el questionari mañana aproximadamente ia tengo hecho

3 04 2009
Àlvar

Però pots entrar al qüestionari o no? Si pots entrar, has de contestar les preguntes i, al final de la pàgina, veuràs que tens les opcions per desar el qüestionari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: