Això que anomenem matemàtiques…

27 03 2010

Φίλοι,

Sovint, a classe, davant d’una explicació o la presentació de nous continguts, pregunteu perquè serveix tot allò. La resposta, encara que pugui ser fàcil, no us deixa satisfets, potser perquè espereu aplicacions immediates a la vostra vida quotidiana i, malgrat que hi són, no acabeu de veure on són les fraccions, les potències o els sistemes, posem per cas, en els vostres mòbils.

Continuem motivant el vostre interès per les matemàtiques amb aquest link que us portarà a un vídeo on el professor de la UPC Marino Arroyo, que acaba de rebre una important beca de la prestigiosa European Research Council, explica la seva línia de recerca dins el món de la simulació numèrica aplicada, en el seu cas, a la predicció de fenòmens a escala nanomètrica. Això són matemàtiques!

Marino Arroyo, professor of the “Escola de Camins, Canals i Ports” of Barcelona, talks about computer simulations applied to predict phenomena on the nanometer scale.


Accions

Informació

2 responses

12 04 2010
Guillem Rodríguez 3r B

Aquest tema de prediccions a escala numèrica m’ha agradat molt. Sembla incríble que les mates serveixin per tantes coses. Un dia ho podriem fer a classe.
I un dubte que tinc, com es que amb aquest home només treballen gent de fora?
Per què ho fan tot per ordinador?

Fins demà,
Guillem

12 04 2010
Àlvar

Hola Guillem! Dedueixo que ja et trobes molt millor: molt bé!! Les matemàtiques, com intento fer-vos veure, serveixen per moltes i moltes coses: estem rodejats de matemàtiques! Busca al Google ‘Simulació de fluids’ i veuràs… t’endinsaràs en un món virtual sorprenent, on res no és el que sembla: el món de les simulacions! En aquest món, no hi ha res que no siguin matemàtiques!!

Per què ho fan tot per ordinador? Molt bona pregunta… Bàsicament, i simplifico molt la resposta, perquè, malgrat que no es coneix la teoria per resoldre moltes equacions (en el cas que parlem, s’anomenen equacions diferencials), sí que es tenen mètodes que permeten ‘aproximar’ les equacions que ens descriuen molts fenòmens físics (per exemple, els meteorològics): podem trobar moltes solucions particulars de les equacions, però no una solució general. Però aquestes equacions són tant i tant grans, i hi ha tantes variables a tractar, que necessitem un ordinador per poder-les tractar. (Tranquil si no ho acabes d’entendre.)

I per què només hi treballa gent de fora? Doncs perquè a la gent del país sembla que no l’interessa gaire. Però, potser, tu, i altres com tu, canviareu aquesta tendència.

M’apunto la idea de fer una xerradeta a classe!

De veritat, Guillem, no t’agraden les matemàtiques??!! 🙂

Fins demà,

Àlvar

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: